Αθλητική διατροφή

  • 0
nutrition sports

Αθλητική διατροφή

Category:BLOG,Healthy Lifestyle Tags : 

Αθλητική διατροφή

Maria Malai

Μαρία Μάλαϊ

Ειδικός αθλητικής διατροφής

Η Αθλητική διατροφή απευθύνεται σε άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την αθλητική τους απόδοση με τη βοήθεια της διατροφής  και σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων αθλητικής διατροφής.

Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής όταν συνδυάζεται σωστά με κάποιο πρόγραμμα άσκησης, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη της προπόνησης και  τα οφέλη της άσκησης για την υγεία.

Η διατροφή του αθλητή έχει σημαντική επίδραση στην αθλητική απόδοση, παρέχει ενέργεια και ρυθμίζει τις μεταβολικές διαδικασίες.  Είναι πολύ σημαντική τόσο κατά την προπονητική περίοδο όσο και κατά την περίοδο του αγώνα, όπου διαφοροποιείται σημαντικά.

Σε ποιους απευθύνεται:

  • Σε επαγγελματίες αθλητές ή αθλητές υψηλού επιπέδου (κολυμβητές, ποδοσφαιριστές κλπ)
  • Αθλούμενους που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τη σύσταση του σώματός τους (απώλεια λίπους, αύξηση μυϊκής μάζας κλπ)
  • Παιδιά και έφηβους αθλητές ώστε πέρα από την απόδοση να υποστηρίζεται και η ανάπτυξή τους

 

Πως λειτουργεί:

Η αθλητική διατροφή έχει ως σκοπό να παρέχει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής με βάση το άθλημα και τους προσωπικούς στόχους του αθλητή, καθώς και με τις προσωπικές προτιμήσεις και ανάγκες. Η διαιτολογική υποστήριξη έχει ως σκοπό να σας βοηθήσει:

  • Να αποκτήσετε το κατάλληλο σωματικό βάρος
  • Να χτίσετε την κατάλληλη μυϊκή μάζα
  • Να σταθεροποιήσετε τα σωστά επίπεδα λίπους
  • Να εξασφαλίσετε την κάλυψη των θρεπτικών και ενεργειακών σας αναγκών

Η πρώτη συνάντηση περιλαμβάνει την αξιολόγηση της φυσικής κατάστασης και τη λήψη ενός αναλυτικού ιστορικού διατροφής, συνηθειών άσκησης και τρόπου ζωής γενικά και ανάλογα με το στόχο του ατόμου, διαμορφώνεται το κατάλληλο διαιτολόγιο. Η σωματική σύσταση αξιολογείται με την χρήση βιοσυντονισμού …. (που θεωρείται πιο ακριβές σε υψηλότερου επιπέδου αθλητές)

Για το πρόγραμμα διατροφής λαμβάνουμε υπόψη όχι μόνο τις διατροφικές ανάγκες αλλά και τον διαθέσιμο χρόνο για προετοιμασία των γευμάτων, το συνολικό κόστος της διατροφής, τις συνθήκες εργασίες, την κοινωνική ζωή του ατόμου κλπ

Η παρακολούθηση εξαρτάται από το στόχο του ατόμου και συνήθως διαμορφώνεται ανά 2 εβδομάδες ή μηνιαία για επαναξιολόγηση της σύστασης σώματος και επαναπροσδιορισμό των διατροφικών στόχων.


Leave a Reply